Op woensdag 6 april, tijdens de Fruit Logistica in Berlijn, hebben drie koepelorganisaties (COEXPHAL, CSO Italy en Dutch Product Association ) een bijeenkomst georganiseerd waarin de intentie is uitgesproken om samen op te trekken op het gebied van duurzaamheid. Deze groep noemt zich de Leveranciers van Europa (Suppliers of Europe). DPA, die de Nederlandse telersverenigingen vertegenwoordigt onder de vlag van GroentenFruit Huis, is blij met de ontwikkeling om te komen tot meer standaardisatie.

Binnen de Europese groente- en fruitsector is er grote zorg over de wildgroei van certificaten, eisen en wensen van marktpartijen en overheden op het gebied van duurzaamheid. Om deze wildgroei tegen te gaan hebben Europese leveranciers van groenten en fruit besloten samen te werken. Standaardisatie en waardecreatie zijn daarbij van essentieel belang. De ‘Leveranciers van Europa’ hebben zich ook uitgesproken dat duurzaamheidseisen gebaseerd moeten zijn op de toekomstige Europese wet- en regelgeving die voortkomt uit de Green Deal. Hierbij wordt de Product Environmental Footprint (PEF) de Europese standaard. Binnen Freshfel is het initiatief genomen om met leden, waaronder GroentenFruit Huis, deze duurzaamheidsstandaard gebaseerd op PEF vorm en inhoud te geven. Tijdens de bijeenkomst op de Fruit Logistica hebben de aanwezige landen zich uitgesproken deze samenwerking binnen Freshfel te ondersteunen.

Gerard Pronk (voorzitter DPA): “Duurzaamheid is een onderwerp waar iedereen mee bezig is. Met deze intentieverklaring hopen wij zo snel mogelijk een uniforme methodiek te ontwikkelen die in heel Europa gebruikt kan worden. De wens is om het uiteindelijk onderdeel te laten worden van GlobalGap”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 april 2022 - 16:38