Fruittelers zijn op allerlei weersomstandigheden voorbereid, maar tegen hagel- en sneeuwbuien tijdens de bloei valt weinig te beginnen. Het zijn vooral de pruimen, vroege soorten rode bes en vroege perenrassen die nu al in bloei staan. Hoewel het niet de eerste keer is dat er zo laat in het voorjaar nog sneeuw valt, is het wel heel uitzonderlijk en is het voor de meeste telers afwachten hoe dit gaat uitpakken. Ook Geert van Gessel van CAF heeft geen pasklaar antwoord: “Het is vooral afwachten, maar wat we telers wel adviseren is om hun gewasbescherming en bladvoeding straks zo goed mogelijk uit te voeren.” Bij pruim doen telers er goed aan de gewasbescherming tegen Monilia en Pseudomonas goed uit te voeren. “Wellicht dat Goemar kan ondersteunen in de zetting”, voegt Van Gessel toe.
Diverse kersentelers besloten hun kappen vervroegd te sluiten om de koude buiten te houden, maar tegelijk is het een extra risico met de harde wind tijdens de buien.

De foto is afkomstig van de Facebook-pagina van Carlos Faes in Eindhoven. Zie ook het artikel dat verscheen in het Eindhovens Dagblad.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 april 2021 - 16:19