Het Israëlische bedrijf FF Robotics begint dit jaar met de bouw van appelplukrobots voor verkoop aan fruitbedrijven. Het bedrijf verwacht dit jaar vijf tot zeven robots te verkopen en in 2020 te komen tot een grootschaliger productie.
Er is vijf jaar aan de ontwikkeling van de appelplukrobot gewerkt. De robot heeft twaalf armen, zes aan elke zijde, waarmee de vruchten geplukt worden. Nadat de machine de rij is ingereden worden poten voor stabilisering uitgeklapt, waarna de grijparmen de appels op basis van kleur en maat plukken. Als alle vruchten geplukt zijn, rijdt de machine vervolgens zelfstandig een eindje verder. Voor de bediening van de robot is één persoon nodig.
“Het moeilijkst bij de ontwikkeling van de machine was ervoor te zorgen dat de robotarmen goed samenwerken”, vertelt Gad Kober van FF Robotics op de Fruit Logistica in de stand van Startups. “Voor appels die in clusters hangen, hebben we het systeem zo ontworpen dat er twee robotarmen naartoe gaan, zodat er geen vruchten op de grond vallen.”
Kober verwacht dat de robot een terugverdientijd heeft van twee tot drie jaar. De appelplukrobot gaat 300.000 tot 350.000 dollar kosten. Kijk op ffrobotics.com voor een filmpje van de robot.
FF Robotics heeft veel contacten in Washington, maar ziet ook interesse vanuit China.
Bron: thepacker.com

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 februari 2019 - 16:11