Vorig jaar ontving Frostfans de distributierechten voor de mobiele Tow and Blow-machines. Deze nachtvorstbestrijdingsmachine is ontwikkeld en wordt geproduceerd in Nieuw-Zeeland. Sinds 2019 is er een nieuw model dat tot 4,5 hectare fruit tegen nachtvorst beschermd. Zeelandtrac is servicepartner voor Nederland en België.
Fruitconsult voerde in 2020 bij fruitteler Giljam Zuidhof (Hoedekenskerke) een proef uit met deze windmachine. Zij beoordeelde op het langwerpige 3,2 hectare grote proefperceel de zetting, het percentage verruwde vruchten en de productie. Aan de zuidkant buiten het proefperceel had de windmachine ook een positieve invloed op het perceel van een collega-fruitteler. Hier zijn geen waarnemingen gedaan. De machine stond om praktische reden in het midden van het perceel. Uiteindelijk bepaalt de plaats van de machine in het perceel het resultaat van de nachtvorstbestrijding.
De windmachine werkt zeer stil en verbruikt weinig brandstof. Vooraf kan de draaicirkel ingesteld worden van 0 tot 360 graden. Ook de minimum- en maximumtemperatuur kunnen via het display op de machine worden ingesteld waardoor de machine automatisch aan- en afslaat. Dit voorjaar lanceert Frostfans een beperkte oplage van een nieuw model dat volgens opgave van de leverancier tot 7 ha kan beschermen.
Bekijk hier een video van de machine (scroll naar onder voor de video met Nederlandse uitleg).

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 februari 2021 - 15:19