FruitProtect uit Genemuiden heeft een nieuwe nachtvorstmelder-app waarmee ook de waterdruk van de beregeningspompen te controleren is en extra gsm-simkaarten overbodig zijn. De app biedt een overzicht van realtime temperatuurmetingen van sensoren op alle percelen (elke 5 minuten worden temperatuurmetingen verstuurd). De temperaturen van alle percelen zijn in één oogopslag zichtbaar. Alarmen zijn makkelijk instelbaar en de waarschuwingsmeldingen komen binnen via telefoon, sms, e-mail en in de app. Telers kunnen zelf bepalen hoeveel percelen aan één alarm gekoppeld worden, en later toevoegen van extra sensoren is mogelijk. Naast de temperatuur en de luchtvochtigheid geeft de app ook andere parameters weer zoals dauwpunttemperatuur en natteboltemperatuur. De sensoren meten volgens Albert Post van FruitProtect zeer nauwkeurig met een afwijking van maximaal 0,1 graad. De gegevens worden verstuurd via het LoRa-netwerk dat een groot bereik heeft, ook voor percelen op afstand..

Door een eenvoudige waterdruksensor op de persleiding van de beregeningspomp te plaatsen, kan continu gecontroleerd worden of de pompen nog werken. Ook aan deze sensor kan een alarm gekoppeld worden dat in werking treedt op het moment dat de pompdruk wegvalt.

Het systeem van FruitProtect is nog niet onderzocht op Proeftuin Randwijk, maar zeven fruittelers hebben vorig jaar naar tevredenheid proefgedraaid in een pilot. De sensoren die temperatuur en luchtvochtigheid meten, kosten € 199 per stuk; de sensor voor waterdrukmeting € 175. De abonnementskosten voor het gebruik van de app bedraagt tussen € 20 en € 50 per maand, afhankelijk van het aantal gekoppelde sensoren en het aantal gebruikers.

Dit bericht is geplaatst op maandag 17 januari 2022 - 10:46