Fruit Trading Company wil volgend afzetseizoen ook echte peren gaan verhandelen via termijncontracten. De huidige contracten waarbij peren alleen op papier verkocht worden om zo prijsschommelingen af te dekken, blijkt in de praktijk soms lastig uit te leggen. Om hierin tegemoet te komen onderzoekt FTC de mogelijkheden om de handel te laten bieden op echte peren. Dat vertelde Dirk Coucke tijdens een webinar dat werd georganiseerd door de NFO-kring Zeeland en Noord-Brabant.
In het nieuwe systeem gaat FTC per week en een bepaalde maatsortering aanbieden. De handel kan vervolgens op deze partijen bieden. Dit aanbieden en bieden gebeurt minimaal 15 weken vooraf. Zo blijft het idee van de termijnmarkt in stand om zowel telers als handel zich te laten indekken tegen ofwel te lage of te hoge prijzen. Nadat de handel een bod heeft uitgebracht laat FTC minimaal 10 weken voor de transactie weten of de partij beschikbaar is. Vervolgens heeft de kopende partij tot 2 weken vooraf gelegenheid de gewenste verpakking te kiezen.
De bedoeling is dat veilingleden hun fruit – met prijsgoedkeuring – via de veiling blijven leveren. Het fruit van niet-veilingleden wordt waarschijnlijk via Service2Fruit verhandeld, zodat betlaingsgarantie is afgedekt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 april 2021 - 17:29