Mensen hoeven een appel niet te schillen voordat ze hem opeten. Ook de schil van een bespoten appel is veilig voor consumptie en bovendien bevat de schil goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen. WUR-onderzoeker Marcel Wenneker legde het afgelopen week allemaal nog eens duidelijk uit in een interview met nu.nl.
“Gelukkig is het bespoten fruit voor 100 procent veilig en gezond. Er is strenge wetgeving voor het bespuiten. Er mag niks gespoten worden voor het getest en veilig is. Ik zou me dus als consument geen enkele zorgen maken om het effect van bestrijdingsmiddelen op je gezondheid,” legt Wenneker uit. “Je kunt je beter bezighouden met ongezonde zaken als te veel suiker en zout in voedingsmiddelen.” Het Voedingscentrum beaamt de reactie van Wenneker.
Het schillen of wassen van een appel is om die reden dan ook niet nodig. “Dat kun je doen, maar de gehaltes van de bestrijdingsmiddelen zijn zo laag, dat je dan de helft van bijna niks eraf schilt of wast. Een betere redenen om het te wassen, is om het eventuele stof eraf te spoelen en omdat Jan en alleman eraan gezeten kunnen hebben”, aldus Wenneker. “Daar komt bij dat de bestrijdingsmiddelen ook in het fruit trekken. Maar de resten zijn verwaarloosbaar klein.”

Biologisch fruit is niet gezonder voor mensen. “Voor je gezondheid maakt het niet uit of je biologisch fruit eet of gangbaar. Dat zou je dan om milieuoverwegingen moeten doen.” Volgens Wenneker is het puur marketing als supermarkten pronken met fruit zonder residuen, want voor de gezondheid van de consument maakt dat niet uit. “Bespoten fruit is gewoon veilig.” Bovendien, biologisch fruit is ook bespoten, maar dan met middelen van een biologische oorsprong in plaats van chemische middelen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 april 2019 - 17:39