In de pers zijn vanaf gisteren meerdere berichten verschenen over een tijdelijke opheffing van de Russische boycot vanwege het coronavirus. Dit zou gelden voor diverse producten (o.a. appels, aardappelen, verse witte kool, uien en wortels). Er is over deze berichten contact geweest met de Nederlandse ambassade en de EU-delegatie in Moskou.
Hoe het er nu naar uit ziet betekent dit géén opheffing van de Russische boycot voor NL/EU groenten en fruit. De EU-delegatie geeft aan dat er in de maatregel niets vermeld wordt over het opheffen van het “politieke embargo”.  Wel is het zo dat eind vorige week de Russische premier Mikhail Mishustin een versoepeling van de invoer aankondigde in relatie tot de coronacrisis. Hij verwees in zijn toespraak echter naar ‘essential restricted goods’ en niet naar ‘sanctioned goods’.
Vooralsnog (maandag 23 maart) is op officiële sites van betrokken Russische overheidsinstanties geen nieuwe wetgeving gepubliceerd. De Nederlandse ambassade samen met de EU-Delegatie blijven de kwestie nauwlettend volgen en rapporteren. De kans op een opheffing van de Russische tegensancties op agrarische producten uit de EU wordt dan ook klein geacht.
Rusland heeft export van bloem, – en graanproducten vanaf 20 maart voor een periode van 10 dagen verboden.

Dit bericht is geplaatst op maandag 23 maart 2020 - 20:43