Een nieuw kastype met noppenfolie kappen is mogelijk een goed alternatief om de teelt van frambozen op een rendabele manier te verlengen. WUR Business Unit Glastuinbouw doet onderzoek naar nieuwe kastypes die geschikt zijn voor gewassen met een matig energieverbruik, zoals houtig kleinfruit. Doel van WUR is een kasconcept te realiseren dat een beperkte investering vraagt en zo’n 50 procent energie bespaart ten opzichte van een eenvoudige glazen kas.
In het kader van dit onderzoek heeft Rovero een nieuwe kas ontworpen genaamd Bubble Energy Saving Technology (BEST). Het kasdek bestaat uit noppenfolie met bubbels met een doorsnede van een twee-euromunt. De bubbels zijn aan beide kanten gelamineerd, zodat het oppervlak glad is. Het noppenfolie heeft een relatief goede lichtdoorlatendheid (67% hemisferisch), een hoge isolatiewaarde, een lange levensduur van minstens 15 jaar en is diffuus.
De kas in de proef kan verwarmd worden via buizen. Een beweegbaar scherm kan gesloten worden bij kou of juist bij een te hoge instraling. De substraatpotten staan op hangende goten.
In januari 2019 zijn de eerste frambozen in de demonstratiekas geplant in het IDC Energie in Bleiswijk. Tot nu toe verloopt de productie goed en is iets hoger dan gepland.
Bij het onderzoek zijn diverse bedrijven betrokken, onder andere Berryworld op teeltgebied.

Begin januari 2019 zijn de eerste frambozen in de demonstratiekas geplant in het IDC Energie in Bleiswijk. Onderzoeker Frank Kempkes is tot nu toe tevreden over de teelt. “Binnen één of twee weken wordt de kas leeggehaald. Daarna voeren we wat verbeteringen door aan de kas en is het de planning dat er uiterlijk 7 juli weer een nieuwe aanplant frambozen in komt”, aldus Kempkes. De frambozen van het ras Diamond Jubilee produceerden 3,6 kg per plant (loopt nog iets op), terwijl op 3,2 kg gerekend werd. De planten staan met 2 canes in 2 liter potten, met een dichtheid van 4,5 cane per strekkende meter (1,8 cane/m2). Kempkes verwacht dat de plantdichtheid nog iets omhoog kan.
Wat betreft energieverbruik  zijn er nog geen duidelijke uitkomsten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 11 juni 2019 - 18:47