De EU moet stoppen met het importeren van producten die niet volgens Europese standaarden zijn geteeld. Dit geeft oneerlijke concurrentie voor Europese boeren die wel aan de standaarden moeten voldoen. Greenpeace schrijft dit namens een groot aantal milieuorganisaties aan EU-commissaris Stella Kyriakides.
De EC werkt aan een Green Deal om de Europese voedselproductie minder afhankelijk te maken van gewasbeschermingsmiddelen. Daar past het importeren van producten die teveel residu bevatten niet bij en zeker niet producten die behandeld zijn met middelen die binnen de EU verboden zijn. Nu maakt de EU daar, op basis van handelsverdragen, nog uitzonderingen op.
Terwijl de EU de maatstaven voor eigen boeren steeds verder aanscherpt staat het wel toe dat lidstaten nog steeds niet-toegestane middelen exporteren. Als voorbeeld noemt Greenpeace Frankrijk en Denemarken die in 2018 samen 12,7 ton malathion exporteerden naar 23 niet EU-lidstaten. Frankrijk en Duitsland exporteerden in 2018 het middel cyfluthrin en Duitsland verhandelde de groeiregulator cyanamide en de herbicides acetochlor en tepraloxydim; stoffen die binnen de EU niet meer toegepast mogen worden.
Via import uit derde landen komen deze producten nu weer terug bij Europese consumenten.

Bron: greenpeace.org

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 maart 2020 - 15:29