Hol Spraying Systems (H.S.S.) presenteert in oktober een veldrobot voor de fruitteelt. H.S.S. is een samenwerking met het Nederlandse AgXeed aangegaan, dat in de landbouw een zelfrijdende AgBot rupsversie heeft gelanceerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan het bouwen van een prototype van de AgBot Fruit 3×2. H.S.S. gaat deze exclusief verkopen in de fruitteeltsector.
De robot wordt gelanceerd op 21 oktober op het bedrijf van NPPL-teler Martijn Slabbekoorn in Kapelle.

Aan de robot voegt H.S.S. passende werktuigen toe zoals een boomgaardspuit, grasmaaier, snoeihoutversnipperaar,  onkruidbeheermachines en een autonome vulmixer. Hol past bestaande mechanisatie aan door deze te voorzien van elektromotoren.
De Agbot Fruit 3×2 is een driewielig voertuig voorzien van een 75 pk dieselmotor. Deze motor drijft een generator aan die zorgt voor een spanning van 700 volt. De twee rijmotoren zetten de 700 volt om naar een rijdende beweging. Met deze aandrijving kan optimaal recht worden gereden. Dit resulteert in een 30% lager brandstofverbruik.
De ventilator van de spuit en andere werktuigen worden gevoed vanuit het zelfde 700 volt- circuit. Hendrik Hol: “Elektrisch werken maakt een volledige machinecontrole mogelijk.” Volgens H.S.S. is autonoom rijden alleen mogelijk is bij 100% machinecontrole en vraagt dus om elektrische aandrijving.

Geen cabine
De AgBot Fruit 3×2 heeft geen cabine, stuur en zitplaats meer. Gewerkt wordt met taakkaarten die vanuit de portal direct naar de machine worden gestuurd. In de portal is de machine ook te controleren en bij te sturen. Een groot verschil met de huidige autonome oplossingen die gebaseerd zijn op ‘teach and play’ wat volgens Hol de maximale flexibiliteit van inplannen en inzet geeft. Werken met 2 cm-nauwkeurigheid en machineherkenning op basis van radiogolven (RFID) voorkomt fouten en maakt een volledige onlinecontrole op afstand mogelijk.

Tank van 2.000 liter
Bovenop de AgBot Fruit 3×2 wordt een tank met een inhoud van 2.000 liter geplaatst. Achter de machine is een standaard hefinrichting geplaatst waar alle werktuigen aan gekoppeld worden. Hierdoor ontstaat er een spuitcombinatie zonder draaipunten en een multifunctionele vervanger voor de fruitteelttrekker.
Om autonoom te kunnen tanken word er gewerkt aan een autonome vulinstallatie. Deze bevat een mixer die een pre-mix van water en gewasbeschermingsmiddel voorbereidt en vervolgens zelfstandig in de tank pompt. Volgens Hol is de nieuwe combinatie wat betreft technische mogelijkheden en prijsstelling vergelijkbaar met een autonoom rijdende Fendt-Vario.

Demo bij proeftuinen
De lancering naar de praktijk van de H.S.S. Fruit AgBot 3×2 start met een reeks van demonstraties bij diverse bedrijven in proeftuinen. De aftrap is op 21 oktober 2021 bij NPPL-teler Martijn Slabbekoorn in Kapelle-Biezelinge.
Vanaf eind september is het mogelijk om online aan te melden op holsprayingsystems.com. De maximale groepsgrootte is 25 personen. Er zullen meerdere tijdvakken worden opengesteld.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 september 2021 - 16:48