Notenteelt, zowel walnoten als hazelnoten staat opnieuw in de belangstelling. Voor telers met interesse in de notenteelt organiseert project DUIT (Duurzaam Fruittelen in Utrecht) binnenkort een cursus over notenteelt in Nederland. Ook op gebied van mechanisatie is er nieuws. Munckhof heeft de bestaande Boomschudder verder vernieuwd en efficiënter gemaakt.

Cursus notenteelt
Voor fruittelers kan het interessant zijn te onderzoeken of notenteelt een alternatieve teelt op hun bedrijf kan zijn, of dat uit bestaande boomgaarden een hoger rendement kan komen. Vanuit het project DUIT wordt binnenkort een cursus gegeven om meer inzicht in de notenteelt te krijgen. Delphy verzorgt deze cursus.
De cursus zal voorlopig zoveel mogelijk online worden gehouden. Belangstellenden kunnen de hele cursus volgen of een of meerdere workshops. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

In deze video vertelt Adri Streef van Delphy vanuit het demoveld bij Jacco Merkens in Veldhoven meer over de cursus. Aanmelden voor deze online workshops kan via info@duit-nu.nl.

Vernieuwde boomschudder
Notenteelt vraagt andere oogstmechanisatie dan de meeste andere in Nederland gebruikelijke fruitsoorten. Munckhof heeft onlangs vernieuwingen toegebracht aan haar boomschudder voor de oogst van zure kersen, pruimen, noten, cider- of moesappels en olijven. Het automatisch bepalen van de juiste schudtijd, een flexibel instelbaar reinigingssysteem, hogere rijsnelheid, bediening met joystick en een nieuwe Kubota dieselmotor maken de machine efficiënter en gebruiksvriendelijker.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juni 2020 - 19:04