Hitteschade en het voorkomen ervan was de afgelopen zomers letterlijk een hot item onder kleinfruittelers. Met de vaker voorkomende hittegolven is het zoeken naar nieuwe methoden om hittestress in het gewas te voorkomen.

Afgelopen seizoen heeft Vlamings enkele nieuwe hitte-werende, thermische regenkapfolies getest. In Zuid-Europa worden al langer hitte-werende folies toegepast, maar boven andere gewassen en in andere situaties dan in Nederland. “Ze gebruiken daar wel bepaalde bestanddelen in de folies, bijvoorbeeld die infrarood weren, maar dan niet voor de teelt van rode bessen”, vertelt Heino van Doornspeek van Vlamings. In overleg met fabrikanten liet Vlamings nieuwe samenstellingen maken voor Nederlandse omstandigheden.

Op twee praktijklocaties zijn de nieuwe folies naast de standaard diffuse regenkapfolie getest. Onder andere een folie die minder transmissie van warmtestraling (infrarood) doorlaat en ook een extra diffuse folie. De proeven werden gedaan in rode bes en framboos. Op de piekmomenten liepen de temperatuurverschillen tussen de standaardfolies en de nieuwe folies op tot 4,4 ˚C.

Van Doornspeek ziet folie als een onderdeel in de stapeling van methoden om hitteschade te voorkomen. Daarnaast dragen ook een goede watergift, beregening en extra schermen of krijten bij aan een betere vruchtkwaliteit (minder zonnebrand) en ook een betere fotosynthese.

Vlamings gaat de folies komend jaar verder testen. De folies zijn al wel leverbaar voor telers, maar worden vooralsnog alleen op bestelling gemaakt.

 

Dit bericht is geplaatst op maandag 23 november 2020 - 11:03