De Belgische fruitteler Stefan Bex wil zijn collega’s waarschuwen. “De grootste fout die ik beging was in zee gaan met een privé-investeerder”, zegt hij op Truineer.be. Het bedrijf is failliet verklaard en de inboedel is al openbaar geveild. Door te grote inmenging van de investeerder dreigt hij nu ook zijn woning en hangar kwijt te raken.
Al in 2008 besloot Bex in zee te gaan met een privé-investeerder. Het bedrijf liep goed, maar banken wilden tijdens de crisis geen nieuwe investeringen meer financieren en adviseerden een privé-investeerder. Bex sloot dure leningen af en langzaam kreeg de investeerder steeds meer macht binnen het bedrijf. Vanwege de crisis in de fruitsector werd het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden tot de investeerder afgelopen zomer de stekker er uit trok.
Een nare bijkomstigheid is dat Cedric, de zoon van Stefan, begin dit jaar nog een vennootschap aanging met de investeerder, die op deze manier nieuwe mogelijkheden zag. Juist om deze vennootschap werden Bex en zijn zoon vanmorgen gearresteerd en verhoord. Ze zijn inmiddels weer vrij. De rechter zal moeten bepalen wie in deze zaak in zijn recht staat.

Vanwege de fruitcrisis zijn in België steeds meer telers voor hun financiering afhankelijk van een investeerder. In Sint-Truiden kochten twee investeerders de laatste twee jaar ruim 500 hectare hardfruitpercelen. Telers ontvingen dan de vraagprijs van hun percelen met aftrek van de pacht voor de komende tien jaar. Onbekend is of er nog meer investeerders actief zijn en of dit dezelfde investeerders zijn waarmee Bex zaken deed.

Lees ook ‘Belgische fruitbedrijven in zwaar weer’ dat in december 2018 in de NFO-nieuwsbrief is gepubliceerd.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 september 2019 - 19:34