Het afgelopen weekend was het in de nachten weer behoorlijk fris. Op de meeste plaatsen in Nederland bleef de temperatuur net boven het vriespunt of was de vorst maar heel gering. Her en der is wel wat beregend, maar de meeste telers konden (achteraf) in hun bed blijven.
In Italië en Polen bezorgde de koude de fruittelers heel wat meer kopzorgen.

In Polen werden temperaturen tot -3 °C gemeten in de nacht van zaterdag op zondag 4 en 5 mei. In april hadden Poolse telers ook al te maken met zware nachtvorsten, tot plaatselijk -7 °C. TVN Meteo geeft voor komende nacht nog temperaturen tot -5 °C af. De lage temperaturen bezorgen Poolse telers heel wat zorgen. De verwachting is dat de nachtvorsten zeker wel gevolgen zullen hebben voor de komende oogst.

In Italië viel zondag nog een pak sneeuw. In de regio Trentino in Zuid-Tirol viel zelfs sneeuw in de lager gelegen gebieden op slechts 500 m hoogte. Dat is erg uitzonderlijk in deze tijd van het jaar. Toch lijkt de sneeuwval weinig schade te hebben veroorzaakt in de boomgaarden. Italiafruit.net meldt vandaag dat ‘ondanks de uitzonderlijke aard van de sneeuwval er geen gewasschade is aan de appelbomen die nog in bloei staan’. Wel moesten telers overhaast hun hagelnetten openen om schade aan de netten te voorkomen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 mei 2019 - 17:14