VVD-Kamerlid Helma Lodders vroeg maandag in een 20 vragen tellende brief aan Landbouwminister Carola Schouten of zij bekend is met de Amerikaans Gras-systematiek (Generally Recognized As Safe). Volgens Lodders zou het gebruik van een Gras-lijst beter aansluiten bij het innoveren van plantweerbaarheid in de land- en tuinbouw. Lodders vraagt van Schouten of zij het Ctgb wil laten oordelen over toepassing van de Gras-lijst, die in Nederland bekendstaat onder de afkorting Abav (Algemeen Beschouwd Als Veilig). Met als doelstelling veilig voor mens, dier en milieu
Door zo’n alternatief systeem blijven volgens Theo Grent (handelaar in biologische middelen) milieuvriendelijke middelen namelijk tegen lage kosten en zonder bureaucratische belemmeringen beschikbaar. De overheid zou op deze manier het gebruik van meer groene middelen in de bedrijfsvoering faciliteren en dit zou leiden tot een duurzamere agrarische sector.
Daarnaast heeft Lodders in de brief vooral veel vragen gesteld over het gebruik van biostimulanten. Zij vraagt zich af of er op dit moment meer dan duizend biostimulatoren op de markt zouden zijn en welke instantie(s) toezicht houden op het gebruik, verkoop, werking en de risico’s. Zij stelde deze vragen naar aanleiding van verhalen in Boerderij. Het gebruik van biostimulanten moet veilig kunnen plaatsvinden, stelt Lodders in de brief. Als gebruikers niet weten wat de ingrediënten zijn is het goed mogelijk dat de sector vroeg of laat in het geheel in een negatief daglicht komt te staan.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 juli 2019 - 14:53