De Nederlandse oogstraming komt dit jaar uit op 285 miljoen kilo appels en 379 miljoen kilo peren. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis en NFO op basis van de werkgroep oogstraming die vanochtend plaatsvond.

Oogstraming in cijfers
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*) In de werkgroep oogstraming zijn vertegenwoordigd: NFO, GroentenFruit Huis en CBS. De werkgroep wordt geadviseerd door Delphy, die metingen verrichtte bij 100 bedrijven verspreid over het hele land van 11-22 juli dit jaar

Wat volgens Adri Streef van Delphy opvalt, is de goede dracht algemeen gezien. “Enkele regio’s hebben te maken gehad met schade door vroege vorst waardoor er minder vruchten onder in de boom groeien. We zien dit zowel bij appel als bij peer terug.”
Vanaf half augustus is de nieuwe oogst van de eerste appels en peren beschikbaar. De cijfers zijn nu nog een raming, de oogst duurt immers nog enkele weken.
In Fruitteelt van vrijdag 3 augustus volgt een achtergrondartikel over de raming.

Appel
Appels worden dit jaar geteeld op 6.470 hectare, zoals blijkt uit cijfers van CBS. Jaarlijks krimpt het appelareaal met een paar procent. Meer dan de helft van het oppervlak is te vinden in het midden van ons land. Elstar is met een aandeel van ruim 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel.

 Peer
De totale perenpluk wordt 6 procent lager ingeschat dan in 2018 door vooral minder stuks aan de bomen. Naar verwachting heeft de Conference-peer een gebronsd uiterlijk en is deze mooi van maat. De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.100 hectare. In de afgelopen vijf jaar is het oppervlak met bijna 10 procent gestegen.

Vanmiddag is er een gezamenlijk persbericht uitgegaan, klik hier

Dit bericht is geplaatst op donderdag 25 juli 2019 - 15:08