Hoe weet je of er voldoende nuttigen in je boomgaard aanwezig zijn en hoe kan je in een vroeg stadium zien of een bepaalde plaag de kop op zal steken. Het zijn vragen waarop de meeste telers het antwoord wel willen weten. Deelnemers van de NFO-studiegroep Biodiversiteit wisselden afgelopen dinsdag onder leiding van Karin Winkler van WUR tips en informatie uit over het thema monitoring. Ze deden dat op het perceel met biologische Natyra bij Petra Koster in Kruiningen en bij Vogelaar Fruitcultures in Krabbendijke waar David van de Graaf de groep rondleidde.

Op basis van eerder onderzoek liet Winkler resultaten zien waaruit blijkt dat bij een hoge druk van perenbladvlo of appelbloedluis in alle onderzochte gevallen geen of nauwelijks oorwormen aanwezig waren. En hoe meer oorwormen hoe lager de druk van perenbladvlo of appelbloedluis. Het lastige is echter hoe je oorwormen het beste kunt stimuleren en hoe je de populatie kunt onderhouden bij een lage plaagdruk. “Je zult ook een risicogevoel moeten ontwikkelen op basis van je eigen percelen om af te wegen wanneer je wel of niet zult ingrijpen”, gaf Winkler aan. Het uitwisselen van tips en adviezen met collega-telers kan daar behulpzaam bij zijn.

David van de Graaf geeft toelichting bij Vogelaar Fruitcultures.

Wil je ook deelnemen aan de NFO-studiegroep Biodiversiteit, neem dan contact op met Jeannet Mulder van de NFO, jmulder@nfofruit.nl. De groep komt dit seizoen nog één keer bij elkaar, namelijk in november op het bedrijf van Roy en Angenita Gieling in Zeewolde.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 14 juli 2022 - 16:39