Fotobijschrift: Theo Hiddema (FvD), Gerard van den Anker en Thierry Baudet (FvD) op bezoek bij fruitbedrijf Leeuwis in Tuil.

Zoals bekend staat in de uitslagen van de Verkiezingen voor de Provinciale Staten Forum voor Democratie in bijna alle provincies op nummer 1, gebaseerd op de nog voorlopige telling en is de grootste partij in de Eerste Kamer (zie de zetelverdeling verderop in dit bericht). NFO-voorzitter Gerard van den Anker: “Het volk heeft zijn stem uitgebracht en Forum voor Democratie heeft gewonnen. Het is fijn dat we als fruitteeltsector 6 weken terug kennis gemaakt hebben met deze partij, ze uitgenodigd hebben op een fruitbedrijf en ze laten zien wat de knelpunten zijn in de sector en daar was ook begrip voor. De contactgegevens zijn uitgewisseld, om zo met elkaar in gesprek te kunnen blijven. Nu ze zo groot zijn, zullen ze straks ook wat moeten leveren.”
Twee weken terug is ook de SGP op bezoek geweest op een fruitbedrijf. “We gaan door om bij de beleidsbepalers de trots van de fruitteelt te laten zien dat we meer doen dan telen van fruit en dat we ook een oplossing hebben op het gebied van CO2, landschap en biodiversiteit en daar graag verder over in gesprek gaan.”

Per provincie
In Zeeland blijft het CDA de grootste partij en staat Forum voor Democratie met de SGP op een gezamenlijke tweede plaats. Ook in Limburg is het CDA de winnaar. In Gelderland kwam Forum voor Democratie samen met VVD op nummer 1. Waar CDA en VVD veelal de ‘boerenpartijen’ zijn, is het ook een feit dat de ‘groene’ partijen steeds meer terrein winnen. GroenLinks verdubbelde in Gelderland zelfs zijn aantal zetels van 3 naar 6 (in de Eerste Kamer komen zij uit op 3 zetels). In Zeeland hebben de Partij voor de Dieren en GroenLinks er beide een zetel bijgekregen. Noord-Holland heeft twee grote tegenovergestelde winnaars met 9 zetels: Forum voor Democratie en GroenLinks. Ook Utrecht laat een sterke opkomst van GroenLinks zien met 8 zetels. Van den Anker over de groei van de groene partijen: “Het is aan ons om het juiste verhaal te vertellen en partijen uit te nodigen om zo te laten zien wat we hen te bieden hebben.”

Voorlopige zetelverdeling Eerste Kamer
Per provincie en gemeente is gemakkelijk terug te zien hoe de zetelverdeling is. Klik hier voor de online tool en zoek op je eigen gemeente of Provincie.

Forum voor Democratie: 13 zetels (was 0 zetels)
VVD: 12 zetels (was 13 zetels)
CDA: 9 zetels (was 12 zetels)
GroenLinks: 9 zetels (was 4 zetels)
PvdA: 7 zetels (was 8 zetels)
D66: 6 zetels (was 10 zetels)
PVV: 5 zetels (was 9 zetels)
SP: 4 zetels (was 9 zetels)
ChristenUnie: 4 zetels (was 3 zetels)
Partij voor de Dieren: 3 zetels (was 2 zetels)
50 plus: 2 zetels (was 2 zetels)
SGP: 1 zetel (was 2 zetels)

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 maart 2019 - 17:27