Aan boord van de schepen die vastliggen vanwege de Ever Given, die zes dagen lang het Suezkanaal blokkeerde, zijn ook appels uit Nieuw-Zeeland. De Nieuw-Zeelandse appels, die bestemd zijn voor Europa en het Verenigd Koninkrijk zullen zeker vertraging oplopen. Dat zegt voorzitter van NZ Apple and Pears Alan Pollard. De blokkade komt voor Nieuw-Zeelandse appelexporteurs op het meest ongunstige moment van het jaar, net nu de exportseizoen van start ging.
“Het Suezkanaal is de belangrijkste handelsroute voor onze export naar Europa en het Verenigd Koninkrijk”, aldus Pollard. “Sommige rederijen hebben hun schepen al rond Kaap de Goede Hoop gestuurd, wat normaal gesproken 12 tot 14 dagen extra stoomtijd kost.”
Ondanks dat de heropening van de vaarweg via het Suezkanaal goed nieuws is, verwacht Pollard nog wel een na-effect. “Er blijft grote bezorgdheid bestaan. Niet alleen over deze vertragingen, maar ook over wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomstige doorstroom van de schepen en de beschikbaarheid van containers tijdens het hoogseizoen voor onze exporteurs.”

Bron: farmersweekly.co.nz

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 maart 2021 - 15:56