In de fruitsector is er een toenemende interesse voor metselbijen, met name kersentelers zien het voordeel ervan voor de bestuiving. “Bij kersen is het resultaat het duidelijkst en verdien je de metselbijen het snelst terug”, verklaart Roeland Segers van De Bijen Bestuivingstechniek.

Sinds vorig jaar levert hij verwisselbare metselbijenkasten, waardoor het tijdrovende oogsten van cocons niet meer nodig is. Na afloop van het seizoen kunnen de volle kasten met metselbijencocons zo in de koeling worden geplaatst. Wanneer de kasten in het voorjaar weer buiten worden gezet, wordt naast de oude kasten een nieuwe kast geplaatst. De kasten zijn zo ontworpen dat wanneer de bijen in het voorjaar uit de kast komen, ze er niet meer terug in kunnen. Ze zullen dan automatisch hun intrek in de nieuwe kast nemen. Op deze manier wordt elk seizoen met een schone kast gestart en blijft het aantal parasieten onder controle.

De gehoornde metselbijen zijn ook geschikt voor de bestuiving van appel en peer. De Bijen Bestuivingstechniek verhuurt en verkoopt de metselbijen. Vanaf twee weken voor de bloei kunnen de kasten in de boomgaard worden geplaatst.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 30 maart 2021 - 10:30