Werkgevers zijn nog niet meteen in overtreding wanneer zij Oekraïners in dienst hebben zonder een bewijs van verblijf. Dat heeft het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laten weten, mede in reactie op vragen en inspanningen van onder meer LTO Nederland en de NFO.
Sinds 1 november mogen Oekraïense vluchtelingen die in loondienst zijn alleen zonder tewerkstellingsvergunning (TWV) werken wanneer zij in het bezit zijn van een zogeheten bewijs van verblijf. Het gaat dan om een sticker of O-document, dat moet worden opgehaald op locaties van de IND, verspreid door het land. Een toets van de NFO toonde vorige week aan dat de eerste mogelijkheid voor een afspraak pas op 23 november aanstaande is.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid meldt nu op haar website dat nog niet alle vluchtelingen uit Oekraïne die onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming vallen een bewijs van verblijf hebben opgehaald bij de IND. En dat werkgevers in beginsel niet de Wet arbeid vreemdelingen overtreden, wanneer zij Oekraïense werknemers in dienst hebben die nog niet in het bezit zijn van een bewijs van verblijf, maar wel rechtmatig onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming in Nederland verblijven. “Wij raden deze Oekraïense vluchtelingen aan zo snel mogelijk alsnog een bewijs van verblijf op te halen en hiervoor een afspraak te maken. De overheidscommunicatie aan Oekraïense vluchtelingen is hierop ingericht”, zo schrijft het ministerie.

Het maken van een afspraak voor het ophalen van een bewijs van verblijf kan via ind.nl.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 november 2022 - 15:14