De hoge temperaturen van de afgelopen weken geven onderzoekers van het Belgische VCBT en Pcfruit voldoende gelegenheid de effecten van klimaatverandering op de perenteelt te meten. In september 2021 startten onze zuiderburen met het QPEAR-project. Binnen dit project wordt de invloed van het veranderende klimaat op de kwaliteit van de peren onderzocht.
Bij Pcfruit wordt deze weken de gevoeligheid van verschillende perenrassen voor zonnebrand gevolgd. Ook wordt de schiltemperatuur van individuele vruchten en de hoek van de instraling gemeten. Later zal de hoeveelheid zonnebrand gemeten worden en zullen de vruchten ook tijdens bewaring gevolgd worden.
Afgelopen winter zijn voor het onderzoek ook perenbomen geplant in grote ‘potten’. Komende winter zullen deze bomen in zogenoemde ecotrons op de universiteit van Hasselt worden geplaatst. De ecotrons zijn glazen koepels waarin verschillende klimaten worden nagebootst. Het doel is te kijken hoe de bomen geteeld kunnen worden bij het verwachte klimaat van 2044. Daarnaast wordt bij Pcfruit een constructie boven een proefperceel geplaatst dat geopend en gesloten kan worden en waarmee de temperatuur van de aanplant gereguleerd kan worden.

Bron: LinkedIn

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 augustus 2022 - 16:46