Half maart is op Proeftuin Randwijk de appelbloesemkever weer bestreden. De proeftuin doet ook dit jaar weer onderzoek naar bestrijdingsmogelijkheden voor de appelbloesemkever. Hierbij wordt zowel gekeken naar de bestrijdingsmogelijkheden vroeg in het seizoen alsook na de bloei wanneer de keverlarven uit de bloemen tevoorschijn komen. Naast chemische oplossingen, worden ook groene middelen meegenomen in deze proef.
Met het verlies van Calypso, dat dit jaar een allerlaatste keer kan worden ingezet, is het vooralsnog onduidelijk hoe deze kever vanaf volgend jaar moet bestreden worden. De enige andere middelen die overblijven met een keverwerking in het begin van het seizoen zijn Sivanto Prime en Gazelle. Dit zijn echter niet de sterkste middelen voor het bestrijden van de appelbloesemkever. In de zoektocht naar een mogelijk alternatief is in de proef enkele weken geleden Siltac SF gespoten. Ook na de bloei zal het effect van dit middel op appelbloesemkever beproefd worden. Na de bloei zal daarnaast van een aantal andere middelen (chemische middelen en groene middelen) gekeken worden naar de effecten op de bestrijding van de kevers.
Net als vorig jaar was de appelbloesemkever al zeer vroeg actief. En ook dit jaar waren de weersomstandigheden moeilijk om een bestrijding uit te voeren. Bij de bloei zal het effect duidelijk worden.
Bron: Nieuwsbrief Proeftuin Randwijk

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 maart 2020 - 17:01