De fruitteelt in Chili omvat 35.000 ha appels met vooral Gala, Fuji en Granny Smith. De belangrijkste regio’s liggen ten zuiden van Santiago rond Curico en Talca. In juni is het winter met lichte nachtvorst en dagtemperaturen rond 5 ˚C. Op 25 juni bezocht Ton Besseling (Adama) Jean Pablo Ortis (Agrobosques San Isidro) in Graneros, ca 100 km onder Santiago. Hij teelt fruit op 150 hectare, merendeels appels. De boomgaard is verouderd en elk jaar wordt 5 procent van het areaal vernieuwd. Als onderstammen koos hij voorheen veel voor M111 en Marubakaido, maar nu om de groei te beperken vooral M9 en selecties uit de Geneva-groep. Verder staan er kersen, nectarines en peren (Abate Fetel, Rocha en Forelle) en werden er walnoten geplant.
Kersen is een zeer belangrijke markt voor Chili. Veel gaat naar China tegen goede prijzen. Na koper zijn kersen het belangrijkste exportproduct. De kersenoogst valt samen met de handdunning van appels en daarom zijn er problemen met het vinden van voldoende arbeidskrachten. Kersen plukken levert drie keer meer op.
Een ander probleem is zonnebrand. Vooral in de zomer is de straling sterk en wordt van alles geprobeerd om de schade te beperken. Netten zijn doeltreffend maar ook de manier van aanplant om meer schaduw te krijgen, wordt onderzocht.
Chili is een interessant land met 17 miljoen inwoners. Vergelijkbaar met Nederland, ook gezien de ondernemersmentaliteit waarbij vooral de afzetorganisaties zoals Unifrutti, Dole, Copefrut, goed georganiseerd zijn.

Dit bericht is geplaatst op maandag 22 juli 2019 - 11:46