De teelt van frambozen in Nederland heeft de afgelopen jaren een flinke professionaliseringslag gemaakt. Toch is de productie op wereldschaal bekeken bescheiden van omvang. Jan Kees Boon van Fruit&Vegetable Facts maakte een overzicht van de wereldwijde handelsstromen van framboos.
In 2020 was de Nederlandse oogst van frambozen 3.600 ton tegen 4.500 ton in de jaren daarvoor. Belangrijke landen waar op commerciële schaal veel frambozen worden geteeld zijn Rusland, Mexico, Servië, Marokko, de Verenigde Staten , Polen, Spanje, Oekraïne, Bosnië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Chili en Azerbeidzjan. Een groot deel van de in deze landen geteelde frambozen worden verwerkt. Zo zijn Servië, Oekraïne, en Bosnië grote leveranciers van bevroren frambozen. Mexico is veruit de belangrijkste exporteur van verse frambozen. In het afgelopen jaar exporteerde Mexico meer dan 100.000 ton naar de Verenigde Staten. Verder gaan er bescheiden hoeveelheden Mexicaanse frambozen naar andere landen waaronder Europese.
Spanje is wereldwijd de tweede met een export van 60 tot 70.000 ton. Dit is inclusief een deel re-export van Marokkaans product. Dan volgen Marokko met 35.000 ton en Portugal met 26.000 ton. De Poolse export van (verse) frambozen neemt af en bedroeg vorig jaar nog zo’n 8.500 ton.

Op de Europese markt zijn frambozen jaarrond beschikbaar. Portugal en Spanje exporteren het hele jaar door. Het Marokkaanse exportseizoen loopt van september tot april/mei en het Poolse product is globaal op de markt van april tot september/oktober.
De import van frambozen in Nederland groeit. In het afgelopen jaar was deze 22.000 ton groot. Dat was ruim 20% meer dan de 18.400 ton die in 2019 in Nederland werd ingevoerd. Ook in België worden steeds meer frambozen ingevoerd (9.100 ton in 2020). Vooral vanuit Nederland worden er weer veel frambozen gere-exporteerd.
In het afgelopen jaar had de Nederlandse export van frambozen een omvang van 18.600 ton. Volgens GFH/KCB-cijfers werd er vorig jaar 460 ton aan Nederlandse frambozen uitgevoerd. In 2019 was het met 650 ton wel meer. Daarnaast is Nederland ook voor frambozen een belangrijk doorvoerland.

Kijk voor meer informatie en uitgebreide tabellen op fruitandvegetablefacts.nl.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 7 oktober 2021 - 09:33