Al acht jaar werkt Kees Goense uit het Drentse Marwijksoord aan de ontwikkeling van een optimale nachtvorstventilator voor de fruitteelt. Inmiddels is het zover dat de machine commercieel gebouwd wordt door Zinger Mechanisatie in Borger.
Goense runde tot voor kort samen met zijn vrouw Ria een fruitteeltbedrijf in Marwijksoord. Inmiddels is hij de zestig gepasseerd en is het bedrijf verkocht aan jonge mensen die het bedrijf voortzetten. Goense over de ventilator: “De ZIBO-ventilator draait 360 graden om zijn as, waardoor ieder deel van het perceel tot drie hectare iedere vijf minuten wordt voorzien van warmere lucht. Bij types die werken met een aanslag duurt het op de uiteinden veel langer voordat er weer lucht passeert”.
De machine levert een luchtverplaatsing van 41 kuub per seconde en werkt al bij een toerental van slecht 466 toeren. Dat maakt de machine geluidsarmer en energiezuiniger.
De ZIBO-nachtvorstventilator is (nog) niet opgenomen in het onderzoek van TU Delft, waarvoor afgelopen week metingen plaatsvonden bij Fruvo in Krabbendijke. Goense heeft wel contact met de onderzoekers, maar zijn eigen ventilator was nodig op zijn voormalig fruitbedrijf en dus niet beschikbaar voor het onderzoek. Wellicht dat in de toekomst wel metingen mogelijk zijn, oppert Goense.
Geïnteresseerde telers kunnen al wel een kijkje nemen bij de speciaal opgebouwde proefopstelling in Borger. Lees meer op zibo.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 april 2021 - 16:53