Gisterenavond vond de jaarlijkse supportersbijeenkomst van Proeftuin Randwijk plaats. De partners – NFO, Fruitconsult, CAF en WUR-Open Teelten – verwelkomden zo’n 200 bezoekers. De vele nieuwe en meerjarige proeven en demo’s in pitfruit en steenfruit laten zien dat de proeftuin leeft. Dit blijkt ook door de aanleg van nieuwe aanplanten en de bouw van bedekte teeltsystemen. Op het bioperceel realiseerde Proeftuin Randwijk dit jaar een nieuwe aanplant onder hagelnet met conceptrassen van FruitMasters en nieuwe selecties van Fresh Forward. Boven een deel van de rijen zit een regenkap. De proeftuin volgt hier de ontwikkeling van ziekten en plagen.

Cravo-cabriokap
Recent is ook de bouw van de sensorgestuurde Cravo-cabriokap gestart. De kap zal afhankelijk van de weersomstandigheden automatisch openen en sluiten. WUR-Open Teelten onderzoekt er of het wegvangen van enkele plaaginsecten en het voorkomen van de meeste schimmelinfecties – door bij regen de kap te sluiten – voldoende is om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen flink te verminderen.

Ook op het vorig jaar geopende Houtig Kleinfruit Centrum (HKC) vindt volop onderzoek plaats. Het bijna volledig overkapte HKC werd vol geplant met rode bessen, waaronder het nieuwe ras Haronia, en frambozen, bramen en blauwe bessen. In de dit jaar gebouwde foliekas demonstreert de proeftuin nieuwe herfstframbozenrassen – eind mei geplant – en vergelijkt deze met Kwanza als standaardras.

De avond werd afgesloten met een hapje en drankje, met ruime gelegenheid om na te praten en te netwerken. Vindt u ook dat Proeftuin Randwijk een belangrijke plaats in moet blijven nemen in onze fruitsector? Meldt u dan hier aan als supporter!

Dit bericht is geplaatst op donderdag 13 juni 2019 - 15:53