Vier jaar lang is binnen het project GreenCHAINge gekeken naar mogelijkheden om de kwaliteit binnen de afzetketen van verschillende groente- en fruitsoorten te verbeteren. Over kwaliteitsverbetering bij peren is veel praktische kennis opgedaan. Vorige week werd het project afgesloten.
Voor de voorspelling van de kwaliteitsafname binnen de keten van peer is een nieuw model ontwikkeld. Met het model wordt het eenvoudiger beslissingen te nemen over afzetmarkten, bewaring en transport. Het model integreert verschillende condities en relaties tussen factoren die de kwaliteit beïnvloeden en is daarmee beter in staat dan het menselijk brein om relaties tussen verschillende factoren af te wegen.
Binnen het onderzoeksproject zijn verschillende soorten verpakkingen getest met als doel het uitstalleven van de peren te verbeteren. Met modified atmosphere packaging (MAP) kunnen peren onder verschillende condities verpakt worden. Verschillende types plastic en verschillende condities zijn onderzocht met als resultaat dat een betere verpakking voor peren is gevonden.
Ook is onderzocht in hoeverre de toepassing van SmartFresh de smaak en het aroma van Conference-peren beïnvloedt. Onder laboratoriumomstandigheden konden worden waargenomen dat met SmartFresh behandelde peren een lager gehalte aan aroma’s produceren. Maar mensen kunnen dit verschil niet proeven, zo bleek uit een smaakpanel dat beide groepen peren ‘blind’ proefde.
Ook is gekeken naar de mogelijkheden van SmartFresh-toepassing na bewaring, gedurende transport naar verre markten. Hiervoor bleek een hogere dosering SmartFresh noodzakelijk. Het succes van deze toepassing is afhankelijk van vele factoren als bewaarduur, oogstseizoen, rijpheid, etc.

In december 2018 werd de brochure ‘Aandachtspunten oogst en bewaring Conference en Elstar’ gepubliceerd met de bevindingen uit de projecten GreenCHAINge en Kwalifruit en daarbij een groot aantal praktische tips voor de oogst en bewaring van Elstar en Conference.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 maart 2019 - 19:14