Met een gloednieuw pak- en sorteerstation zijn pruimentelers Frederik en Marinus Bunt klaar voor de toekomst. Afgelopen weekend werd het pand officieel geopend en was er een open dag voor belangstellenden.
Met hun bedrijf B&B Fruit zijn de neven Bunt de grootste pruimentelers van Nederland. “We hebben deze stap genomen omdat we denken dat het nodig is voor de pruimenmarkt”, legt Frederik uit. De afgelopen jaren waren er problemen met de sorteercapaciteit, maar er waren geen andere marktpartijen die dit oppakten. Op de bedrijfslocatie in Herveld bouwden ze een nieuwe pand met bewaarfaciliteiten en een hal voor sorteren en verpakken. Daarin is een nieuwe Sorma sorteer- en verpakmachine geïnstalleerd.

De machine sorteert automatisch op inwendige en uitwendige kwaliteit en weegt en selecteert zelf de vruchten om tot een ideaal gewicht per verpakking te komen. “Er komt geen weegschaal meer aan te pas, er is dus ook geen handcorrectie meer”, vertelt Frederik. Terwijl voorheen in het seizoen met drie ploegen werd gewerkt, moet het werk nu met twee ploegen gedaan kunnen worden. Een fikse arbeidsbesparing.
Daarnaast ziet Frederik veel voordelen in het automatisch op kwaliteit sorteren: “De machine kan vruchten met een klein putje, bijvoorbeeld door hagelschade of te ruw plukken, er al uit halen. Ook kan op hardheid worden gesorteerd. Dat maakt het mogelijk om voor bepaalde klanten de ready-to-eat pruimen eruit te halen, terwijl andere afnemers juist de hardere pruimen wensen. We kunnen zo de hardheid waarborgen.”

Een andere mogelijkheid waarmee zal worden getest is het plukken in grote kisten. Vorig jaar is hiermee al op kleine schaal getest en dit jaar worden de proeven op grotere schaal voortgezet. “We plukten altijd in kleine kistjes, maar deze machine moet met meer dan duizend kistjes per uur gevuld worden. Daarom willen we kijken of we met grote kisten en een kantelaar kunnen gaan werken”, aldus Frederik.
Met de afronding van de nieuwbouw zijn Frederik en Marinus mooi op tijd klaar voor de nieuwe pruimenoogst. Toch zullen de eerste weken nog spannende weken worden. Met monteurs van Sorma zal de machine dan verder ingeregeld worden. Dit laatste stukje finetuning kan pas gedaan worden tijdens de oogst als Nederlands product beschikbaar is. “We moeten nu niet meer in discussie met ons personeel, maar met de machine”, besluit Frederik.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 juni 2021 - 16:27