Nederlandse supermarkten willen in 2025 20% minder verpakkingsmaterialen in de winkel hebben. De reductie van verpakkingsmaterialen begint op de agf-afdeling en dan met name bij groente en fruit van Nederlandse herkomst. In een project van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) met leveranciers van groente en fruit en het GroentenFruit Huis worden verpakkingen kritisch onder de loep genomen. Naast het doel van minder verpakkingsmaterialen is het streven dat verpakkingsmaterialen in 2025 voor 95% recyclebaar zijn, dat plastic verpakkingen voor 50% uit gerecycled materiaal bestaan en dat papier en karton 100% gecertificeerd zijn.
Woordvoerster Els de Kwaasteniet van CBL legt uit dat er heel wat overwegingen een rol kunnen spelen bij de keuze voor een bepaalde verpakking. Mono-materialen, zoals alleen plastic, zijn makkelijk te recyclen, maar mogelijk kan men dunner plastic gebruiken. Andere verpakkingen, zoals gesealde bakjes, bestaan misschien wel uit minder materialen, maar zijn lastiger te recyclen vanwege de verschillende soorten materiaal (doosje, lijm en deksel).
Het project van CBL, GroentenFruit Huis en Nederlandse groente- en fruitleveranciers staat nog aan het begin. In april komt er een uitgebreid brancheplan Duurzaam Verpakken met daarin concrete plannen en afspraken. In het totale project komt ook aandacht voor de bewustwording bij consumenten.

Bron: CBL

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 19 februari 2019 - 16:05