De geplukte kilo’s registreren, verhoogt de plukprestatie met zo’n 10%. Dit bemerkte Laurens Tack (Agromanager) de afgelopen weken bij de hardfruittelers die proefdraaiden met Oogstregistratie. ‘Oogstregistratie’ is een nieuwe optie binnen Agromanager, waarbij geplukte kisten worden geregistreerd en gekoppeld aan een groepje plukkers. Bij het plukken worden alle kisten voorzien van een barcode. Binnen elke perceel is één persoon met een scanner nodig, die de kisten scant en koppelt aan een groepje plukkers.

Oogstregistratie is de afgelopen weken bij drie telers getest. Tack gebruikte het zelf voor zijn 80 plukkers. Twee andere telers testten het systeem bij een van hun plukgroepen. “De controle op zich zorgt al voor een beter rendement, zonder dat hier een beloningssysteem aan gekoppeld was. Goede plukkers worden nu meer gewaardeerd, omdat hun prestatie zichtbaar is en daardoor zijn ze ook meer gemotiveerd hun best te doen”, vertelt Tack. “We zien ook enorme verschillen tussen de slechtste en de beste plukkers. Gemiddeld presteert de beste plukker 40% beter dan de slechtste plukker.”

De uitdaging is nu de cijfers op een goede manier te gaan toepassen. Ga je verschil aanbrengen in het plukloon of ga je goed presterende plukkers op een andere manier voor hun inzet belonen? Dat is een vraag die iedere teler voor zich zal moeten beantwoorden.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 oktober 2021 - 10:44