De appelteelt in Rusland is sinds de boycot sterk gegroeid en zal ook de komende jaren blijven groeien. Inmiddels is het aandeel Russische appels op de binnenlandse markt gestegen naar 69 procent. Vorig jaar oogstten Russische telers in totaal 900.000 ton appels. De planning is de productie uit te breiden naar 1,3 miljoen ton in 2024. Om dat doel te bereiken wordt jaarlijks zo’n 15.000 hectare boomgaard aangeplant. Veel boomgaarden worden binnen grote projecten met tientallen en soms honderden hectaren tegelijk aangeplant. Nieuwe boomgaarden zijn intensieve aanplanten waar producties van 40 à 70 ton per hectare mogelijk zijn. Traditionele aanplanten halen gemiddeld slechts producties van zo’n 12 ton per hectare. Het merendeel van de Russische productie is inmiddels afkomstig uit intensieve aanplanten.

Analisten van Vostock Capital hebben een overzicht gemaakt van de Russische appelteelt, op basis van cijfers van het Russische ministerie van landbouw. Zij verwachten dat de binnenlandse vraag naar appels de komende jaren sterker zal blijven groeien dan de productie, ondanks dat deze fors zal blijven doorgroeien.
Overigens blijkt de groei in appelproductie niet uit de cijfers die op Prognosfruit getoond werden. In die cijfers is nog geen stijgende lijn in de Russische appelproductie te zien. Dit jaar gooide nachtvorst roet in het eten.
Een uitdaging voor de sector is om kwalitatief goed uitgangsmateriaal en goede machines en teeltbenodigdheden te importeren. Volgens de analisten zijn de geïmporteerde bomen niet altijd van even goede kwaliteit en is het beter zelf bomen op te kweken. De overheid stimuleert dit met onder andere 20 procent subsidie voor de opzet van boomkwekerijen. Daarnaast stimuleert de Russische overheid de appelteelt met gunstige leningen en 20 procent subsidie op de aanleg van koelhuizen.

Klik hier om het volledige rapport te lezen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 augustus 2019 - 17:56