Voor pruimen- en kersentelers is het seizoen gestart met al een eerste nachtvorstnacht. Telers in het midden en zuiden van het land brandden vuurpotten en zetten een Frostguard in. Andere telers sloten tijdig de kappen boven de bomen. “Vooral in Kordia is redelijk wat schade te zien, variërend van 0 tot 60 à 70 procent”, zegt René Albers van Fruitconsult. “Dit ras is het meest gevoelig voor vorstschade, ondanks dat de bomen nog wat minder ver in ontwikkeling zijn. Bij de andere rassen is de schade duidelijk minder.”
Geert van Gessel van CAF merkt op dat het wisselende weer – van vrij warm naar koeler weer – de bloei bij de kersen uit elkaar trekt, wat ook de bestrijding van insecten wat lastiger maakt. Het vaststellen van het juiste bestrijdingsmoment is wat lastiger vast te stellen.
Beide voorlichters zien weinig problemen bij de pruimen. Dit gewas kende over het algemeen een rijke bloei en weinig problemen met nachtvorst.
Ook in de tweede helft van deze week zal het weer spannend worden voor de steenfruittelers. In de nacht van woensdag op donderdag worden temperaturen tot onder het vriespunt voorspeld. En ook de nacht van vrijdag op zaterdag belooft een koude nacht te worden.

Dubbele kersen
Een opvallend fenomeen dit jaar zijn de dubbele kersen die zowel in de glasteelt als buiten worden aangetroffen. René Albers trof in de praktijk nog geen dubbele kersen aan, maar is niet verbaasd: “Ongeveer een maand geleden kondigde ik in een lezing aan dat er dit jaar meer kans is op dubbele kersen. Oorzaak is de hete zomer van 2018.” De hitte tijdens de knopaanleg zorgt ervoor dat er meer dubbele kersen ontstaan. In landen met hete zomers komt dit fenomeen vaker voor.
Op de foto zijn Bellise-kersen onder glas te zien bij Bart Verwoert in Lienden. In dit ras vindt hij veel dubbele kersen. Ook in de Merchant zijn dubbele kersen te zien.
Bij Bellise zijn beide delen van de dubbele kers gelijkwaardig qua grootte, bij Merchant is het vaak een grotere kers met een kleinere ernaast. Verwoert verwacht dat deze kleintjes eraf zullen vallen.
Het is nog afwachten hoe de kersen de rui zullen doorkomen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 april 2019 - 19:36