Het aantal bevers in Limburg neemt toe, zo meldde de regionale omroep L1 onlangs. Hierdoor krijgen steeds meer fruitbedrijven in de provincie te maken met beverschade. Ook ontstaan gevaarlijke situaties, door de gangen en holen die het beschermde dier graaft. Ondernemers en de NFO-kring Limburg pleiten voor ontheffingen, die het mogelijk moeten maken om de bever in landbouwgebieden te bejagen.

Volgens de Provincie Limburg zitten er in Limburg ongeveer 1200 bevers. Dit aantal neemt nog steeds toe, en daarmee ook de schade. Onder meer Thim van den Berg van Blankwater Blauwe Bessen in Swalmen ondervindt al vele jaren overlast door de aanwezigheid van het knaagdier. “Onze percelen liggen in een kwelgebied, dat sowieso al erg nat is. Daarnaast loopt er een grote beek van het waterschap midden door ons bedrijf. Daar zit de bever graag in. Daarnaast zien we ‘m ook wel eens in onze eigen beken en poelen”, vertelt de teler.

Het dier knaagt aan struiken rondom de watergangen. Het grootste probleem is echter dat hij dammen opwerpt in de beek van het waterschap. “Deze watergang is de belangrijkste afwatering van ons bedrijf. Door de beverdammen raken we het water dus niet goed kwijt, waardoor onze percelen nog natter worden dan ze al waren. Dat is niet meteen negatief voor de gewasgroei, maar zorgt er wel voor dat onze percelen moeilijker begaanbaar zijn. Zeker in het voorjaar, wanneer je de velden wilt klaarmaken met machines.”

Daarnaast ontstaan volgens Van den Berg regelmatig gevaarlijke situaties, door de gangen die de bevers vanuit de beek onder de percelen graaft. “Wanneer je daar met een smalspoortrekker inrijdt, kunnen er flinke ongelukken gebeuren. En dergelijke schade kun je nergens op verhalen.”

De teler kaartte de problematiek meerdere malen aan, onder meer bij het waterschap. “Maar er wordt geen adequate actie ondernomen. Het waterschap en de provincie schuiven elkaar de bal toe, niemand durft verantwoordelijkheid te nemen. Dat is het meest frustrerend. Om het probleem op te lossen, moeten er speciale leefgebieden voor de bever worden aangewezen. In andere gebieden – bijvoorbeeld met agrarische bedrijvigheid – dient een zero tolerance-beleid te worden gehanteerd en moet het dier kunnen worden afgeschoten.”

Eric Huids, voorzitter van de NFO-kring Limburg, deelt die mening. Hij hoort van ondernemers dat de overlast door bevers steeds verder toeneemt. “Ze knagen aan fruitbomen, waardoor deze uitvallen. Daarnaast zetten ze de boel onder water, zoals bij Blankwater Blauwe Bessen”, geeft Huids aan. “Het probleem zit vooral in de beschermde status van de bever. Deze status moet er in landbouwgebieden vanaf; hier moet de bever te bejagen zijn. Dat is noodzakelijk om dit probleem te kunnen oplossen. De NFO maakt zich hier, samen met de LLTB, sterk voor.”

Foto: De gangen die de bevers vanuit de beek graven, zorgen ervoor dat machines wegzakken.

Fotocredit: Thim van den Berg

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 23 april 2024 - 16:25