In de afgelopen week met nachtvorsten is ook de ontwikkeling van de pruimen en kersen gestaag door gegaan. Bij Thomas Broex in Gronsveld staan de Opal en Reine Victoria nu in volle bloei. Ook de eerste kersen openen hun bloemen en Broex verwacht dat de eerste kersenrassen komend weekend in volle bloei staan. Tijdens de vijf nachten met vorst beschermde hij zijn pruimen met vuurpotten en een Frostguard. De laagste temperatuur die hij op zijn bedrijf mat was -5,5°C. “Ik zie goede bloemen en bevroren bloemen. Het is nu nog vrij moeilijk te zeggen hoe groot de schade daadwerkelijk zal zijn. Daarvoor moeten we nog een beetje geduld hebben. In mei kan je daarover meer zeggen”, reageerde Broex op de vraag of hoe groot de vorstschade op zijn bedrijf is. In de kersen nam hij, behalve het sluiten van de kappen, geen andere maatregelen tegen de vorst.

Jaco Elenbaas, die met zijn zoons in Arnemuiden een fruitbedrijf heeft, liet de kersenkappen nog open. De ontwikkeling van de kersen was vorige week nog niet zo ver en bovendien waaide het behoorlijk hard, waardoor hij meer schade van de wind verwachtte dan van de vorst. Ook met zijn Frostbuster en Frostguard kwam hij tijdens de eerste nachtvorst, begin vorige week, nog niet in actie. Vanwege de harde noordoosten wind verwachtte hij weinig effect van deze apparaten.
Gisternacht daalde de temperatuur naar -3°C en zette hij wel de Frostbuster en de Frostguard in. Bij de pruimen die in volle bloei staan, ziet Elenbaas geen noemenswaardige schade. En ook de kersen liepen nauwelijks schade op, zoals Elenbaas nu ziet. In de Kordia zit een enkele zwarte bloem en in de Samba, die gisteren 10 à 20% bloei had, vond hij onderin wat zwarte bloemen.

Frederik Bunt uit Slijk-Ewijk was minder positief gestemd over zijn pruimen, hoewel ook met een beperkte hoeveelheid goede bloemen nog steeds een goede oogst gehaald kan worden. De schade aan de bloemen varieert van 50 tot 80/90%. Daaruit kan nog een redelijk tot goede oogst komen, maar het schrale weer en de trage bloei maken dat hij zich toch wel zorgen maakt. “Zondagmiddag viel hier zelfs nog een beetje stuifsneeuw”, vertelt Bunt.
In de Overbetuwe waar zijn bedrijf zich bevindt werd het behoorlijk kouder en duurden de koude nachten ook langer dan in de regio rond Geldermalsen. Vorige week zondag op maandagnacht was de langste nacht net vorst. “Om kwart over tien ging het alarm al en zijn we om half elf gestart. We zijn toen doorgegaan tot de andere ochtend tien uur. Het werd toen niet heel koud, -2,4°C”, aldus Bunt. “Deze week werd het het koudst met -3,7°C in de nacht van maandag op dinsdag. In totaal zijn we vijf of zes nachten bezig geweest – ik ben de tel een beetje kwijt -, waarvan drie serieuze nachtvorsten.”
Op een kwart van zijn bedrijf beregent Bunt onderdoor het gewas. Opvallend was de ijsvorming in de nacht van maandag op dinsdag deze week. “We hadden verschrikkelijk veel ijs en hebben tijdens het beregenen ook telkens de sproeiers los moeten slaan.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 april 2020 - 14:11