Veel supermarkten bieden hun telers niet de reële meerprijs waarmee ze hun omschakeling naar Planetproof kunnen betalen. Daarmee zetten afnemers de toekomst van Planetproof op het spel.
Vandaag verscheen het langverwachte rapport naar aanleiding van het Greenpeace-onderzoek over Planetproof. Greenpeace wilde van supermarkten weten wat er terecht is gekomen van de ambitie om verder te verduurzamen. Ook telers werd naar hun mening gevraagd.
In het Biocheck-rapport van 2017 stelde Greenpeace nadrukkelijk: ‘De kosten voor omschakeling naar biologisch of Milieukeur mogen niet eenzijdig op het bordje van de boeren belanden.’ Maar twee jaar later lijkt het erop dat veel supermarkten hun telers niet de reële meerprijs bieden waarmee ze hun omschakeling kunnen betalen. Kostenposten als de duurdere middelen voor gewasbescherming, nieuwe technieken en certificering komen nu vooral voor rekening van de teler, wiens bedrijf over het algemeen toch al geen vetpot is, schrijft Greenpeace in het rapport.
Greenpeace vindt dat supermarkten in gesprek moeten met de telers over het verschil van mening over de meerprijs voor Planetproof. Ook moeten ze een reële meerprijs bieden voor de duurzame inspanningen. Daarbij vindt de milieuorganisatie dat supermarkten allen AGF-producten van Nederlandse bodem aan moet bieden en zo niet, dan dezelfde Planetproof-eisen aan buitenlands product moet stellen.

De NFO komt binnenkort met een reactie op dit rapport.
Wil u het rapport alvast lezen? Klik dan hier.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 25 augustus 2020 - 18:43