Fruitteeltbedrijf Van der Grift mag in Cothen woonruimte bouwen voor honderd seizoenarbeiders. Dit geeft het bedrijf volgens Floris van der Grift zekerheid dat in de oogstperiode huisvesting kan worden geboden aan de Poolse medewerkers. Ook bespaart het een heleboel kosten, zo zegt hij op de website van DLV Advies.

Fruitbedrijf Van der Grift is gevestigd in Nieuwegein, met een tweede locatie in Cothen in de gemeente Wijk bij Duurstede. Met 60 hectare fruit ligt hier het zwaartepunt van de appel- en perenteelt. Inclusief de 20 hectare op de hoofdlocatie plus een volledig fruitteeltbedrijf dat wordt gepacht, beslaat het totale fruitareaal circa 120 hectare.
In Nieuwegein zit ook de koeling, sortering en de schillerij. In totaal heeft de onderneming jaarrond een kleine dertig man personeel in dienst. In de piekperiode tijdens de oogst heeft de familie Van der Grift zó honderd man extra nodig. De seizoenkrachten komen voornamelijk uit Polen. Tot nu toe werden zij altijd gehuisvest op een huisjespark. “Maar dan ben je wel altijd afhankelijk van zo’n campingeigenaar, en dat past niet zo goed bij mij als zelfstandig ondernemer”, zegt Floris van der Grift. “Vorig voorjaar hadden we een vroege bloei en daarmee ook een vroege oogst. Toen viel de eerste week van de pluk nog in de vakantieperiode. Om dan voldoende slaapplaatsen te huren, valt niet mee. Bovendien zijn de huren voor de vakantiewoningen ‘bizar omhoog gegaan.

Huisvesting voor honderd man

Om de zekerheid te hebben dat ze hun medewerkers altijd een slaapplaats kunnen bieden, ging de familie Van der Grift al in 2016 plannen ontwikkelen voor de huisvesting voor honderd  mensen. Dit in samenspraak met DLV Advies-adviseur annex bouwbegeleider Anne van Rossum. Van der Grift en Van Rossum wisten de gemeente van de plannen te overtuigen, waardoor het lukte om – weliswaar onder voorwaarden – groen licht te krijgen van de gemeente. “In het eerste jaar mogen we vijftig mensen huisvesten”, zegt de ondernemer. “Gaat dat goed, dan mogen er het jaar erop zeventig mensen wonen, en als dat goed gaat, kunnen we door naar de honderd.”
Plan is om tien woningen te bouwen, met ruimte voor elk tien mensen. Die zien eruit als rijtjeshuizen, vertelt Floris. “De eerste zes woningen zijn nu klaar; daar mogen nu dus vijftig mensen in. We bouwen in twee keer. Als alles volgens plan verloopt, bouwen we in 2025 de laatste vier woningen.”

Uitdaging

Bouwen voor arbeidsmigranten is volgens Anne wel een uitdaging: “Je moet een forse investering doen, waar je eigenlijk maar drie maanden per jaar gebruik van maakt.”

De laatste tijd zijn de bouwkosten bovendien behoorlijk gestegen. Bij Van der Grift kwam de investering uit op € 22.000 per slaapplek. “Maar ik heb nu wel de zekerheid dat ik áltijd slaapplek heb, ook als ik bijvoorbeeld in het seizoen eens tien man extra nodig heb voor dunnen of snoeien”, benadrukt de teler.

Lees hier het volledige artikel op de website van DLV Advies.

Foto: Anne van Rossum, DLV Advies

Dit bericht is geplaatst op donderdag 27 juli 2023 - 16:30