Hoewel het ras nog min of meer in de kinderschoenen staat is er vanuit de fruitsector veel belangstelling voor Red Conference. “Afgelopen week zijn we overspoeld met telefoontjes van telers die Red Conference willen planten”, vertelt Ad Verbeek van Verbeek Boomkwekerijen. Dit na berichtgeving op onder andere agf.nl. De planning is dat komend seizoen 100.000 tot 150.000 bomen geplant worden in Nederland en België. Voorwaarde voor geïnteresseerde telers is dat ze minimaal 1 hectare aanplanten.

Op dit moment staat er in beide landen samen 10 ha commerciële aanplant van Red Conference. Een deel is aangeplant door leden van de Belgische Fruitveiling (BFV), dat de peer in België vermarkt. In Nederland zal Red Conference exclusief verkocht worden via Frupaks-Vernooij (onderdeel Staay Food Group) middels een gesloten clubconcept. Ook telers die zijn aangesloten bij andere afzetpartijen kunnen hieraan deelnemen. De wereldwijde licentie van Red Conference is in handen van het bedrijf Belo Horizonte, dat speciaal hiervoor door Verbeek is opgericht.
De kleurmutant is ontdekt in Schoonrewoerd in een oude Conference aanplant. Al vrij snel na de ontdekking besefte Verbeek dat ze iets speciaals in handen hadden. Toen de mutant na twee jaar stabiel bleek is direct gestart met vermeerderen. “Normaal nemen we daar bij een nieuw ras behoorlijk wat tijd voor, maar nu hebben we van begin af aan van al het beschikbare hout bomen gemaakt”, vertelt Verbeek. In 2015 zijn de eerste proefbomen door Verbeek zelf geplant en vanaf 2018 is ook een demoperceel van de mutant geplant op Proeftuin Randwijk.
Alle opgekweekte bomen staat op onderstam Kwee Eline. “De peren hebben een gladdere schil, waardoor de rode kleur nog beter uitkomt. Ook hebben we inmiddels gezien dat na het weg groeien van de ‘roestige’ plekken die na lichte hagelschade waren ontstaan er weer een mooi rode kleur tevoorschijn komt”, aldus Verbeek.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 7 juli 2020 - 18:44