De appelmarkt in Südtirol vertoont sinds het begin van januari tekenen van een opleving. Halverwege het afzetseizoen van 2018/’19 zitten we op een keerpunt. Dat zegt Gerhard Dichgans van de Italiaanse coöperatie VOG. “Vergeleken met de marktsituatie in de herfst, vertoonden de verkopen in de eerste week van januari een opwaartse trend”, aldus Dichgans. “Op 1 februari waren de voorraden in onze cellen 10 procent lager dan twee jaar geleden.” De afgelopen weken was de vraag vooral geconcentreerd rond Royal Gala, dat vooral populair is in het Midden-Oosten, en rond Red Delicious. Dat laatste ras heeft grote kansen op de Indiase markt, omdat er weinig productie is vanuit de Verenigde Staten. Granny Smith kan zich ook verheugen in een toenemende vraag, maar de vraag naar Golden Delicious blijft beneden verwachting. Omdat de voorraden van Golden 30 procent lager zijn dan in 2016, is er nog geen reden tot paniek. Ook de voorraden van Fuji en Braeburn zijn 20 procent lager dan gemiddelde jaren. De markt voor deze rassen wacht op een opleving in februari/maart. Een voordeel van de huidige marktsituatie is dat de prijzen dit seizoen voor de consument weer aantrekkelijker zijn, waardoor appels makkelijker verkocht zullen worden.
De vraag naar de belangrijkste clubrassen Pink Lady en Kanzi verloopt zoals verwacht. De komende weken zullen er veel promotionele activiteiten zijn rondom deze rassen.
Tot slot herstelt de vraag vanuit Duitse supermarkten zich ook na een erg rustige herfst, vanwege de hoge binnenlandse productie. De vooruitzichten voor de komende maanden zijn gunstig.

Biologische teelt
De productie van biologische appels is dit seizoen 48 procent groter dan in 2017, met Royal Gala, Braeburn, Pinova en Cripps Pink als belangrijkste rassen. In totaal bedroeg de biologische productie 30.000 ton, waarvan 25.000 ton voor verse consumptie. De plannen zijn om de productie de komende vijf jaar te verdubbelen. Op dit moment wordt voor VOG op 670 hectare biologisch geteeld. Het voornemen is om dit binnen vijf jaar met 300 hectare uit te breiden.
Bij VOG zijn 200 telers aangesloten die voor 100 procent biologisch telen. Gemiddeld telen ze op 3,4 hectare appels.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 februari 2019 - 17:54