De Italiaanse VOG wil de komende vijf jaar 1.800 ha appels vervangen door nieuwe rassen. Tegelijkertijd voorziet VOG een uitbreiding in het areaal biologisch van 300 ha nu naar 900 ha over vijf jaar.
Bij de bij VOG aangesloten telerscoöperaties zijn in totaal 5.000 fruittelers aangesloten met een totaalareaal van 10.000 ha. De vervanging van fruitaanplanten zal ten koste gaan van het areaal Golden Delicious, Red Delicious en Braeburn. Tot voor kort bestond meer dan 25 procent van de productie uit Golden Delicious. Dit jaar is het voor het eerst dat de (geraamde) productie van Royal Gala hoger zal zijn dan die van Golden Delicious. Dit laatste ras heeft het steeds moeilijker op traditionele markten (Italië en Spanje) en nieuwe bestemmingen, zoals India en Zuidoost-Azië, vragen geen Golden.

Binnen het project Varietal Innovation 2025 biedt VOG telers ondersteuning bij de omschakeling naar nieuwe appelrassen. Doel is dat over vijf jaar 1.800 ha nieuwe appelrassen zijn ingeplant. Een deel van dit areaal is al gerealiseerd in lopende projecten en een deel moet nog uitgevoerd worden middels nieuwe projecten. De bedoeling is dat er nog 120 ha Pink Lady, 140 ha Envy, 80 ha Shinano Gold/Yello, 150 ha Crimson Snow, 120 ha Joya en 30 ha Sweetango wordt geplant.
Ook gaat VOG aan de slag met Cosmic Crisp, een kruising tussen Enterprise en Honeycrisp, en inmiddels al erg in trek in de VS. Twee andere nieuwe rassen die VOG in het programma opneemt, zijn SK 22 en SK 23. Beide zijn schurftresistent en hebben een goed uitstalleven, waardoor ze geschikt zijn voor vermarkting naar verre bestemmingen in de tweede helft van het afzetseizoen.
VOG exporteert 70 procent van de productie.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 september 2019 - 16:04