De vorst van deze en vorige week heeft hier en daar tot schade geleid in percelen met vroege appel- en perenrassen. Dat meldt adviseur Dirk van Hees van Fruitconsult. De precieze impact van deze schade is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk zal deze vooral effect hebben op de vruchtkwaliteit en niet op de productie.

Hardfruittelers beregenden afgelopen week volop, in diverse delen van het land. “Vooral in de nachten van maandag op dinsdag en dinsdag op woensdag vroor het matig. De temperatuur kwam gemiddeld uit op -2 tot -3”, geeft Dirk van Hees aan. “De meeste latere rassen konden dit wel hebben, aangezien de knopvorming daar nog ver weg is. Hierbij kozen telers er dan ook meestal voor om niet of minimaal te regenen. Anders was dat bij de vroege appel- en perenrassen, zoals Xenia, Lucas, Jonagold en Boskoop. Die lopen voor in de ontwikkeling en de groene knoppen zijn behoorlijk gevoelig voor vorst. Bij deze vroege rassen hebben telers dan ook vrij massaal beregend. En dan met name in Oost-Gelderland, Oost-Utrecht, Limburg, de Flevopolder en de Noordoostpolder. In het westen viel het relatief mee met de vorst.”

Desondanks ontstond er hier en daar wel wat schade, volgens Van Hees. “Op perenpercelen zagen we her en der enkele bevroren bloemen. En dat was ook het geval op appelpercelen, en dan met name op Jongagold-percelen die vorig jaar goed vol hingen en waarbij nu sprake is van zwakkere bloemknoppen. Deze schade aan appelpercelen ontstond echter veelal vorige week, toen het ook al vroor maar telers nog niet beregenden.”

De precieze impact is nog moeilijk te bepalen, geeft de adviseur aan. “Wanneer je voldoende goede bloemen overhoudt en we goed bloeiweer krijgen, kan het meevallen. En de schade zal zich sowieso vooral manifesteren op het kwaliteitsvlak. Oogstreductie lijkt in dit stadium met deze temperaturen nog niet aan de orde. Gelukkig lijkt de vorst nu voorlopig voorbij.”

Ook in de andere delen van Europa hadden fruittelers de afgelopen week het nodige te stellen met de vorst. Henk Nooteboom van FruitMasters was in Zuid-Tirol en zag dat telers rond Bolzano volop beregenden. “Dat moest ook wel, want de appels staan hier al bijna in volle bloei. En het vroor zeker drie graden. En ook in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark vroor het enkele graden, maar daar kunnen telers nauwelijks beregenen.”

Volgens Van Hees daalden de temperaturen in Oost-Europa tot een niveau van -3 tot -6. “Daar lopen de knoppen uit en is sprake van groene knoppen. Hierbij kan de vorst hebben geleid tot kwaliteitsschade, in de vorm van vorststrepen en -neuzen. Maar hoe groot de eventuele schade precies is, is nu nog lastig te zeggen.”

Nachtvorstbestrijding in de buurt van Bolzano.  Foto: Henk Nooteboom

Dit bericht is geplaatst op donderdag 6 april 2023 - 16:40