De World Apple and Pear Association (WAPA) verwacht dat de Europese appeloogst lager zal uitkomen dan de ramingen die begin augustus werden gedeeld tijdens Prognosfruit.

WAPA heeft een herziene prognose van de Europese appeloogst gepubliceerd, waaruit blijkt dat de oogst zal uitkomen rond de 12.076.000 ton. Dat is circa 90.000 ton minder dan de voorspelling van augustus. Op Polen en Tsjechië na hebben bijna alle landen hun oorspronkelijke ramingen teruggeschroefd. Met name in Frankrijk, Italië en Spanje is sprake van een behoorlijke daling.

De cijfers zijn naar beneden bijgesteld vanwege de hitte en droogte in augustus, die de kleur en de maatvorming van een deel van de appels aantastte. Hierdoor gaat waarschijnlijk meer fruit naar de verwerking. Volgens WAPA spelen ook de extreem hoge elektriciteitsprijzen een rol. Deze zouden telers ervan kunnen weerhouden om een deel van hun oogst te plukken. Dit omdat de opslagkosten erg hoog worden.

Ook een tekort aan seizoensarbeiders is van invloed. Dit laatste probleem speelt al sinds de coronapandemie en is in veel gevallen nog urgenter geworden voor telers die werken met Oekraïense seizoenarbeiders, zoals vaak het geval is in Polen.

WAPA noemt deze factoren zorgelijk voor de concurrentiepositie van telers en hierdoor zelfs een bedreiging voor de bedrijfscontinuïteit van de sector. De organisatie blijft de ontwikkelingen volgen en de prognose gedurende het seizoen bijstellen.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 15 september 2022 - 16:30