Fruittelers in Noord-Holland stellen hun oogstprognose naar beneden bij na de zomerstorm van zaterdag 10 augustus. Marry Slippens-Reus, vice-voorzitter van NFO-Kring Noord-Nederland, schat dat in de kop van Noord-Holland 10 tot 20 procent van de peren van de bomen is gewaaid. Daarnaast is er schuurschade door de wind. In de polder waaide het minder hard en zijn er nauwelijks peren op de grond gewaaid.
Ondanks de windschade verwacht Slippens een mooie, goed bewaarbare oogst. Het zijn vooral de koppen waar de peren uit gewaaid zijn. Onder in de boom hangt nog een goede productie.

Bij de OFH kwamen na de storm vooral meldingen van telers uit Noord-Holland, maar ook telers op de grens van Zuid-Holland en het westen van Utrecht met een brede weersverzekering meldden zich. Hoe groot de schade exact is, kon Pietjan Visser van OFH nog niet zeggen. Taxateurs zijn nog bezig met de inventarisatie. Nadeel voor de telers is dat voor stormschade een minimale dekking geldt binnen de brede weersverzekering. “Bij het ontwikkelen van de brede weersverzekering, tien jaar geleden, lag de prioriteit vooral bij hagel. Voor andere weerrisico’s was de afweging vooral gericht op een lage premiedruk. Het is misschien niet verkeerd om als sector opnieuw in gesprek te gaan over de huidige wensen voor een brede weersverzekering. Wij staan er voor open om in gesprek te gaan”, aldus Visser.

Naast windschade kwamen bij de OFH na vorig weekend uit zowel Nederland als België opnieuw meldingen van hagelschade. Schade komt voor in diverse delen van het land en ook de schade zelf varieert van licht tot zwaar.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 20 augustus 2019 - 18:04