Met aanplanten van Sweet Sensation, Xenia en Morgana was er afgelopen donderdag genoeg te zien en te bespreken voor de leden van de NFO-afdeling Oost-Zuid-Beveland en Tholen op het bedrijf van Anton van Gils in Dinteloord. Normaal gesproken zoekt de afdeling het wat verderop bij de afsluitende excursie van het seizoen, maar vanwege de coronasituatie dit keer een excursie net over de provinciegrenzen.
Van Gils startte tien jaar geleden met de teelt van Sweet Sensation en Conference op het akkerbouwbedrijf van zijn ouders. Gaandeweg werd steeds meer akkerbouwgrond ingeplant met fruitbomen en werden ook delen van het buurbedrijf overgenomen. In totaal telt het bedrijf nu 32 ha fruit, waarvan 28 ha peren.

De start met Sweet Sensation was niet altijd makkelijk. Van de bomen die nu in het elfde groeijaar staan, konden pas in 2014 peren worden geoogst. “Het is echt een juffertje; van drie weken voor de bloei tot vijf weken erna moet je er alles aan doen om de peren aan de boom te houden. Zeker qua bemesting is het echt een juffertje”, vertelde Van Gils. Ook over het nut van de hagelnetten boven de bomen – met name de kosten en het werk eraan – heeft hij wel eens getwijfeld. Toch bewijzen de netten de laatste jaren zeker ook nut in het voorkomen van windvegen op de vruchten.
Ondanks dat de Sweet Sensation geen makkelijk te telen ras is, ziet Van Gils er ook de voordelen van: “Een clubras loopt niet zo mee met de grillen van de markt. Ook zie ik het als een extra pijler onder mijn bedrijf”.

In één van de komende nummers van Fruitteelt leest u een uitgebreide reportage over het bedrijf Anton van Gils.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021 - 16:02