Het aanbod van Duitse retailers om 50 miljoen euro te doneren in Tierwohl-fonds (ITW) om Duitse boeren tegemoet te komen, kan nog niet op grote steun vanuit de sector rekenen. Duitse retailers deden het aanbod naar aanleiding van de grootschalige boerenprotesten vorige week.
Aanleiding voor die protesten was een brief van grote Duitse winkelketens aan bondskanselier Angela Merkel, waarin ze klaagden over een wetsvoorstel van landbouwminister Julia Klöckner. De nieuwe wet moet kleine boeren en leveranciers beter beschermen tegen prijsdruk en oneerlijke handelspraktijken van grote retailers. Edeka, Rewe, Aldi en de Schwarz Group klaagden dat Klöckner een oneerlijk beeld van de bedrijven had geschetst.

Als reactie hierop blokkeerden boze boeren van zondagavond tot dinsdagavond verschillende Lidl-vestigingen en distributiecentra. Op één van de locaties belden de boze boeren via een luidspreker met Klaus Gehrig, topman van de Schwarz Group, waartoe Lidl en Kaufland behoren. Tijdens het gesprek toonde Gehrig begrip voor de protesten, maar maakte hij ook duidelijk dat blokkades van filialen en distributiecentra uitzondering moeten blijven. Verder beloofde hij de andere discounters schriftelijk te benaderen voor een ‘urgentietop’.

Deze top vond afgelopen donderdag plaats. De Schwarz Group gaat in 2021 50 miljoen euro doneren aan het Tierwohl-initiatief om boeren te ondersteunen. Het geld is met name bedoeld om boeren te ondersteunen bij het opvangen van de moeilijkheden op de markt vanwege de coronapandemie en de Afrikaanse varkenspest. Boerenorganisaties zijn zeer kritisch over het aanbod. De bijdrage is een ‘doekje voor het bloeden’, maar dekt bij lange na niet de verliezen die boeren  lijden. Gerekend naar het aantal agrarische bedrijven in Duitsland komt de bijdrage op nog geen 200 euro per bedrijf.

Opvallend is ook het aanbod aan retailers door Klöckner tijdens de top om zelf hun regels voor eerlijke samenwerking te bepalen. Ze deed dit om meer wederzijds respect te bereiken.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 8 december 2020 - 17:16