De NFO streeft naar waardering en beloning van onze sector. De sector moet binnen aanvaarbare randvoorwaarden kunnen ondernemen en een eerlijke beloning krijgen voor hun producten en diensten.
Vanuit deze doelstelling heeft de NFO zich aangesloten bij het Landbouw Collectief waarin 13 organisaties agrarisch breed hiervoor aandacht vragen. De acties zoals in Den Haag en Amsterdam hebben de sector op een positieve wijze op de kaart gezet.

NFO heeft daarbij meerdere malen benadrukt dat we de acties publieksvriendelijk willen houden. Ook vindt de NFO dat de acties en verklaringen in de pers moeten uitgaan van eigen kracht. Dus niet afgeven op anderen in de samenleving en al helemaal geen vergelijkingen trekken met groeperingen die in de oorlog een vele malen groter leed hebben meegemaakt. Dergelijke vergelijkingen gaan helemaal mank en daar blijft de NFO verre van. Dan de eerder geplande acties van morgen. De NFO staat achter de doelstelling van die: ‘Aandacht vragen bij supermarktketens voor eerlijke handelspraktijken en de marge voor de primaire producent.’ De retail speelt hierin een belangrijke rol en heeft de sleutel in handen om hier invulling aan te geven. Wel onder de voorwaarde dat die ordentelijk zou verlopen en niet te grote hinder veroorzaakt. De rechter heeft vanochtend de uitspraak gedaan dat de geplande acties mogen doorgaan mits de distributiecentra niet worden platgelegd. Op basis van de uitspraak heeft Farmers Defence Force iedereen opgeroepen om toch af te zien van de acties, dit is de laatste stand die de NFO heeft doorgekregen. FDF ziet dus blijkbaar te weinig ruimte om de acties door te zetten en daarmee lijken ze van de baan. Naar de toekomst toe wil NFO acties die bijdragen aan het doel van waardering en eerlijke beloning ondersteunen, waarbij wordt uitgegaan van eigen kracht, die publieksvriendelijk zijn en die ordentelijk verlopen.

Zojuist werd bekend dat de dertien land- en tuinbouworganisaties, verenigd in het Landbouw Collectief, een akkoord hebben gesloten met het kabinet over de stikstofproblematiek, zie nos.nl.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 17 december 2019 - 21:36