NFO-voorzitter Gerard van den Anker was afgelopen woensdag te gast op het hoofdkantoor van Jumbo supermarkten in Veghel. Na de eerdere gesprekken vanuit de sectoren over het keurmerk Farmers Friendly waren diverse sectororganisaties nu uitgenodigd door Jumbo. “De supermarktketen ziet geen brood in het Farmers Friendly-keurmerk, maar wil wel overleg over hoe er meer geld komt op het boerenerf. Jumbo wil vaste contactmomenten met vertegenwoordigers uit de verschillende sectoren”, vertelt Van den Anker. “We hebben gesproken over prijstransparantie en verdeling van de marges in de keten. Bij Jumbo is er desgevraagd bereidheid om hier openheid en inzage in te geven. Jumbo heeft ook aangegeven meer te willen gaan werken met vaste telersrelaties. En we hebben het gehad over het betalen voor extra ambities en een gelijk speelveld in het winkelschap voor producten van elders.
Jumbo is trots op de Nederlandse sporters en mag dit ook op de Nederlandse telers zijn. Fruit telen in Nederland is immers ook topsport.”
Van den Anker hoopt dat de gesprekken met Jumbo meer begrip en uiteindelijk ook een betere uitgangspositie voor de Nederlandse fruitsector gaan opleveren. “We moeten nog afwachten wat dit gaat brengen, maar Jumbo is een grote speler op de Nederlandse markt, met inmiddels 688 winkels en een marktaandeel van ruim 20%.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 juni 2021 - 16:51