Voor het eerst zijn er appels verkocht via het SmartMele-platform, een wereldwijde digitale marktplaats voor appels. De Italiaanse bedrijven Lagnasco-groep en eVISO hebben in 2020 dit platform opgericht. Het afgelopen jaar hebben ze benut voor het verzamelen van informatie over de wereldwijde appelhandel. Met deze gewonnen informatie is het platform verbeterd en kon de eerste verkoop plaatsvinden. In Nederland is service2fruit een soortgelijk platform. Met de komst van SmartMele is er nu ook een wereldwijd digitale markt voor appels.

Samen met de Lagnasco Group Cooperative heeft eVISO zijn digitale methoden, voorspellingsalgoritmen en platformkennis gebruikt om een ​​reeks diensten voor de appelsector te ontwikkelen voor elke teler en koper op de markt. Het platform SmartMele bestaat uit twee onderdelen, datavisualisatie en een online marktplaats. De datavisualisatie is bedoeld voor het monitoren van de ontwikkelingen op de markt. Deze worden weergegeven in verschillende grafieken. Zo zijn er ook voorspellingen van appels en trends in kaart gebracht. Artificial Intelligence (AI) wordt gebruikt om deze toekomstige scenario’s van prijzen en volumes van appels te berekenen. De online marktplaats bevat het volledig online proces voor reservering, betaling en logistiek van de appels. Beide onderdelen zijn nauw met elkaar verbonden.

Het eerste contract dat op SmartMele werd geregistreerd, werd ondertekend door Lagnasco Group, een nationale leider in de productie van appels, die met zijn fruit in meer dan 50 landen over de hele wereld aanwezig is. Ook Novafruit, een internationale fruitdistributeur is als een van de eerste bedrijven aangesloten bij het platform.

 

Meer informatie vindt u op de website van SmartMele.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 februari 2022 - 11:18