Hardfruittelers in de Australische regio’s Victoria en South Australia kunnen binnenkort met overheidsgeld hagelnetten installeren of vervangen. Het project is onderdeel van een grotere financiële injectie in de agrarische sector. Twee jaar geleden liepen veel hardfruitbedrijven in de regio zware schade op na verschillende hagelbuien.
De appel- en perenteelt is jaarlijks goed voor een omzet van 632 miljoen Australische dollar en slechts 40 procent van het areaal ligt onder net. Met een investering van 18,6 miljoen Aus. dollar hoopt de overheid de waarde van de sector te verhogen met 100 miljoen Aus. dollar in 2030. Netten geven niet alleen schaduw en bescherming tegen hagel, maar weren ook vogels en grote vleermuizen en leveren bovendien een waterbesparing van 20 procent op.
De investering van 60.000 Aus. dollar in hagelnetten is voor veel kleine bedrijven niet op te brengen zonder aanvullende fondsen. Met dit fonds moeten ook kleinere telers beter in staat zijn hun gewas te beschermen. Telers kunnen per bedrijf maximaal 300.000 Aus. dollar uit het fonds putten.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 december 2019 - 17:51